Thursday, October 29, 2015

Istorija prodaje - II deo

Mogućnost da ljudi imaju lični uspeh ponudila je neslućene opcije vlasnicima i prodavcima. Građani nisu više bili radnici već potencijalni kupci i prodavci. Poslovni lideri su izmenili način poslovanja prodajnih sektora usvajanjem novog rečnika. Prodavac (Salesman) i prodaja (Sales) ulaze u svakodnevni poslovni rečnik i daju ljudima mogućnost zarade i karijere kakvu pre kao radnici nisu imali. Ova poslovna orijentacija omogućila je sektoru prodaje vrtogavi razvoj koji traje do danas.

1872. godine nastaje prvi katalog za naručivanje proizvoda poštom iz fotelje, što otvara novu mogućnost prodajno orijentisanim kompanijama.

Nekoliko godina kasnije, 1876. godine, američki naučnik Bel (Bell) pronalazi telefon što dovodi do mogućnosti intenzivne prodajne komunikacije.

Jedan od prvih časopisa o prodaji Salesmanship (Veština prodaje) objavljen je 1903. godine. Pojavila su se preduzeća koja su počela prikupljati prve podatke o prodaji. Pravili su prve izveštaje za rukovodstvo u prodaji o raznim temama poput „Moderne metode i tendencije“, „Planovi za podizanje duha lojalnosti u prodajnom preduzeću“ i slično.

Sledeće nedelje očekujte nastavak odlomka moje nove knjige Prodajni ciklus koja je izašla iz štampe 16.10.2015.. Za sve dodatne informacije i rezervacije svog primerka pošaljite mi poruku ili pozovite 063300994.



Monday, October 12, 2015

Istorija prodaje - I deo

Prodaja važi za najstariji zanat na svetu. Ono što mnogi misle da je najstariji zanat samo je deo prodaje. Prvi tragovi računanja prodajne kompenzacije zabeleženi su 500 godina pre Hrista u Vavilonu i Rimu sa abakusom, računaljkom prikazanoj na donjoj slici.

Prekretnica u knjigovodstvu trgovaca nastala je u 15. veku kada je italijanski ekonomista Kotrugli (Coutrugli) izmislio duplo knjigovodstvo. Njegovo delo „O trgovini i savršenom trgovcu”, prikazano na donjoj slici, prvi je priručnik o prodaji i sistemu koji je omogućio razvoj moderne trgovine.


U istom veku, tačnije 1440. godine, Gutenberg pronalazi presu za štampanje koja omogućava tadašnjim trgovcima masovno štampanje komercijanih letaka i brošura.


Nešto kasnije, 1462. godine, Paskal (Pascal) omogućava trgovcima da računaju mnogo brže sa mehaničkim kalkulatorom.


Putujući prodavci ili trgovački putnici od vrata do vrata, počeli su sa radom u 19. veku. Sve zemlje sveta koje su imale razvijenu privredu posedovale su i mreže trgovačkih putnika. Razlozi leže u industrijalizaciji, stabilizaciji ekonomskih sistema, vladavini prava, zaštiti privatnog vlasništva, raspoloživosti kredita i ubrzanom razvoju tržišta. Tu su i kulturni razlozi koji dovode do slobodnog ekonomskog društva u kome je svako mogao da se bavi svojim poslom, tj. da otvori kompaniju koja će nešto proizvoditi i na kraju prodati svoj proizvod.

Sledeće nedelje očekujte nastavak odlomka moje nove knjige Prodajni ciklus koja izlazi iz štampe 16.10.2015.. Za sve dodatne informacije i rezervacije svog primerka pošaljite mi poruku ili pozovite 063300994.